Nietpistolen

Een nietpistool (tacker) is een soort elektrisch gereedschap dat wordt gebruikt om materialen aan elkaar te bevestigen met zeer sterke nieten. Nietmachines zijn geschikt voor verschillende toepassingen, zoals het bevestigen van stoffen, hout en kunststoffen. Deze powertools worden vaak gebruikt in de bouw, bekleding, meubel-industrie. Dankzij de snelheid, precisie en betrouwbaarheid zijn nietpistolen een onmisbaar soort gereedschap voor velen. 

Bij Werkplaatstechniek bieden we nietpistolen aan van Kitpro, Panrex en Fixum Fasteners

12 artikelen

12 artikelen

Wat is een nietpistool?

De nietpistool (tacker) is eigenlijk een grote nietmachine dat geschikt is om diverse materialen aan elkaar te bevestigen met sterke nietjes. Een nietpistool is een lichtere versie van de tacker en verwerkt kleinere nieten. De nietpistool kan nieten in het materiaal schieten door middel van een veersysteem of perslucht. De nietmachine is geschikt voor licht constructiewerk. Denk hierbij aan het bevestigen van folie, worteldoeken en lijstwerk.

Bij een normale nietmachine, ook wel een kantoornietmachine genoemd, wordt er geklikt op het bovenste en onderste gedeelte van een nietmachine die vervolgens tegen elkaar gedrukt worden. Hierdoor wordt het nietje in een stapel papier gedrukt. Bij een tacker wordt het nietje afgeschoten door de trekker over te halen. Het nietje wordt vervolgens met hoge snelheid uit de tacker geschoten in het desbetreffende materiaal. De nietmachines in de vorm van handtackers kunnen gebruikt worden met slechts één hand. De niettackers zijn uitermate geschikt voor stoffeerders, maar ook voor fijn werk in de bouw, zoals interieurbouw.


Wat zijn verschillen tussen een nietpistool en een kantoornietmachine?

Er zitten veel verschillen tussen de nietpistool en de kantoornietmachine. Er is dus al benoemd dat de nietpistool gemakkelijker bediend wordt dan de kantoornietmachine en relatief gezien ook veel meer kracht levert in vergelijking met de moeite die men moet doen om de apparaten te bedienen. De kracht is veel groter door het mechanisme om energie in een veersysteem (of perssysteem of door middel van een elektromagneet) op te slaan en plots vrij te laten komen. Bovendien is de slagkracht meestal instelbaar.

Een ander verschil is dat de kantoornietmachine een aambeeld plaatje heeft waarmee de pootjes van de nieten verbogen kunnen worden. De nietmachine tacker heeft dit niet. De nieten gaan bij de kantoornietmachine niet volledig het materiaal in, terwijl de nieten van de nietpistool dit wel doen. Hierdoor is het verstandig om nieten te selecteren die overeenkomen met de dikte van het materiaal, voor het perfecte resultaat. De nieten zullen dan niet aan de onderkant van het materiaal uit komen.

Daarnaast kan de kantoornietmachine maar één soort nieten schieten. De nietmachine stoffeertacker heeft de eigenschap om meerdere soorten nieten te verwerken. Zo is de machine geschikt om rechthoekige, maar ook ronde nieten te verwerken, evenzeer als spijkers die op een vergelijkbare manier als de nieten worden ingevoerd (met een lange strook/lint). De enige voorwaarde om spijkers te kunnen verwerken met de nietpistool, is een ander magazijn in de tacker te klikken.


Wat zijn de voordelen van een nietpistool?

De afgelopen tijd is de niettacker steeds verder ontwikkeld. Deze tackers zijn veel duurzamer geworden, kwalitatief verbeterd en het design is beter geworden. Deze wordt nu namelijk samengesteld naar wens van de klant. Daarnaast is het gebruik van de nietpistool veel veiliger en gemakkelijker geworden. Er zijn veel verschillende soorten nietpistolen ontwikkeld die voor alle werkzaamheden een oplossing bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld nietmachines met een groot magazijn, verschillende trekkers of met de optie om de diepte-instelling van het nieten te veranderen.

Met behulp van de nietpistool kunt u heel snel en zonder enige moeite de tacker bedienen. Een tacker is nooit lastig in gebruik. Met behulp van de handige knop, zitten de materialen in no-time aan elkaar vast. Ook gaan de nieten volledig het materiaal in, wat resulteert in een perfecte afwerking.


Hoe gebruik je een nietpistool?

Een niettacker wordt vaak gebruikt voor het bekleden van meubels, om nieten te schieten in dunne houten planken, maar ook voor o.a. het bevestigen van gipsplaten op houtwerk. De nietmachines zijn ook ideaal om isolatiemateriaal te bevestigen.


Wat voor soorten nietmachines zijn er?

Sommige nietmachines kunnen nieten verwerken in een zeer hoog tempo dankzij een hoge slagconcentratie. Andere nietmachines hebben een aluminium behuizing, wat de tacker nog lichter maakt. Daarnaast zijn er verschillende nietmachines voor verschillende bevestigingsmaterialen. Zo zijn er niettackers die kleine nieten kunnen verwerken en niettackers die medium nieten kunnen verwerken. De maten van deze nieten verschillen dan dus. De nietmachine van Panrex, die Werkplaatstechniek verkoopt, kan L nieten verwerken van 10 tot 38 mm.


Hoe onderscheidt een nietmachine zich van andere tackers?

De niettacker kan alleen nieten verwerken. Andere tackers kunnen andere bevestigingsmaterialen verwerken, zoals bijvoorbeeld krammen of brads. De niettacker is daardoor veel lichter dan de meeste tackers. De stoffeertacker is de lichtste machine. De nietmachine kan alleen gebruikt worden voor afwerkwerkzaamheden en niet voor constructiewerk. Constructiewerk vereist vele zwaardere tackers met grotere en sterkere bevestigingsmaterialen.


Wat voor soorten nietmachines bieden wij aan?

Werkplaatstechniek biedt nietmachines aan van Panrex en Kitpro.

• Panrex PR 9040P • Kitpro S71/16 C1 71 • Kitpro S80/16 B1 80 • Kitpro S90/40L A1 90 • Kitpro S90/25P A12 90