Deuvels

Bij Werkplaatstechniek vind je een breed assortiment aan houten en kunststof deuvels. Top kwaliteit deuvels met een perfecte pasvorm. Kunt u de juiste maat niet vinden of heeft u een andere specifieke vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op of breng een bezoekje aan onze showroom.

12 artikelen

12 artikelen

Wat is een deuvel?

Een deuvel is een ronde houten pen welke enkele centimeters lang is. Een deuvel zorgt voor een sterke verbinding tussen twee houten onderdelen. De deuvel is voorzien van ribbels, hierdoor klemt deze zich stevig in boorgaten vast. Deze nauwkeurig geboorde boorgaten bevinden zich tegenover elkaar in de twee houten onderdelen welke aan elkaar bevestigd moeten worden. Hierdoor is, nadat de houten onderdelen aan elkaar bevestigd zijn, de deuvel niet langer zichtbaar. Mits de gaten nauwkeurig geboord zijn, is een verbinding met een deuvel relatief gemakkelijk te realiseren. Een deuvel is verkrijgbaar in verschillende maten en materialen. Welke maat je nodig hebt voor de verbinding is afhankelijk van de dikte van de houten onderdelen. De keuze voor materiaal hangt af van de toepassing waar de deuvel voor gebruikt wordt.

Hoe gebruik je een deuvel?

Een deuvel gebruik je om twee onderdelen hout aan elkaar te verbinden. Om een deuvel te kunnen gebruiken moet je in beide houten delen een gat boren. Het is van groot belang dat deze gaten recht tegenover elkaar zitten en exact rond zijn. Alleen op deze manier zal een deuvel zorgen voor een stevige en effectieve verbinding.

Voordat je begint kies je eerst het type deuvel, er zijn namelijk verschillende afmetingen deuvels. Welk type deuvel je nodig hebt is afhankelijk van de dikte van de te verbinden onderdelen hout. Teken, nadat je het type deuvel bepaald hebt, de plaats van de deuvels af. Hoeveel deuvels je nodig hebt is afhankelijk van de breedte van de te verbinden onderdelen. De algemene regel hiervoor is dat je om de 3 centimeter een deuvel bevestigt. Boor vervolgens de nauwkeurig opgemeten gaten net iets dieper dan de helft van de lengte van de deuvel. Doe hierna wat houtlijm in het zojuist geboorde gat en druk de deuvel hier in. Vervolgens breng je ook lijm in het gat van het nog te verbinden onderdeel aan en druk je de andere kant van de deuvel in dit gat.  

Is een deuvel houtverbinding sterk?

Het maken van een deuvelverbinding is secuur werk, maar wanneer het goed uitgevoerd wordt is een deuvelverbinding een zeer stevige verbinding. Zeker wanneer de deuvel verlijmd is, is deze zeer krachtig. Ze worden zelfs veel in kozijnenbouw toegepast! Regel is wel, hoe dikker de deuvel, hoe sterker de verbinding. Heb je dus een verbinding die relatief veel belast zal worden, kies dan voor een wat dikkere deuvel (10 mm of dikker).

Waarom zou je een deuvel houtverbinding gebruiken?

Een deuvel houtverbinding kent vele voordelen. Zo heb je voor een deuvelverbinding maar weinig gereedschap nodig; een liniaal, potlood, boormachine, houtlijm en uiteraard een deuvel zijn voldoende om de verbinding te realiseren. Daarnaast is een deuvelverbinding relatief makkelijk en snel te maken, mits er secuur gewerkt wordt natuurlijk.

Naast het feit dat je maar weinig gereedschap en tijd nodig hebt om de verbinding te maken, betreft een ander voordeel dat het een onzichtbare verbinding betreft. Wanneer je geen schroefgaten wilt zien, is de deuvel houtverbinding een mooie oplossing. Verder is de onzichtbare verbinding stevig en duurzaam. Door deze vele voordelen van een deuvelverbinding wordt deze vaak gebruikt om twee houten onderdelen aan elkaar te verbinden.

Wat zijn de voordelen van deuvels?

Een deuvel kent vele voordelen. Zo is een deuvel goedkoop in aanschaf, in vele maten leverbaar en ruim verkrijgbaar. Daarnaast zijn de deuvels relatief snel en gemakkelijk te monteren en zorgen ze voor een onzichtbare en stevige verbinding. Je hebt voor het monteren van een deuvel maar weinig gereedschap nodig (een liniaal, potlood, boormachine en houtlijm). Mits je secuur werkt is de verbinding erg snel gemaakt. Vind je het toch nog lastig om de gaten recht tegenover elkaar en perfect rond te maken? Bekijk dan eens de deuvelboormachine van Mafell. Met behulp van een deuvelboormachine van Mafell zijn de deuvelgaten eenvoudig en nog sneller te maken. De deuvelboormachine kun je gebruiken als vervanger van een deuvelfrees.

Welke soorten deuvels zijn er?

Deuvels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en maten. Het meest voorkomende deuvel materiaal is beukenhout. Voor speciale toepassingen zijn er ook deuvels in eiken, acacia en meranti. De keuze van het materiaal is afhankelijk van de toepassing. Zo worden voor verbindingen van kozijnen vaak deuvels met een SKH keurmerk gebruikt. De afmetingen van deuvels variëren tussen van 30 tot 60 millimeter lengte en hebben een diameter van 6 tot 12 millimeter. De keuze voor afmeting van de deuvel hangt af van de dikte van het te verbinden hout en de gewenste stevigheid. Voor dikker hout of een verbinding welke relatief veel belast zal worden, worden dikkere deuvels gebruikt of kunststof deuvels.

Deuvel afmetingen

Werkplaatstechniek beschikt over een breed assortiment met verschillende maten deuvels en deuvelsets van het merk KB tools. Wij bieden de volgende deuvels aan:

Deuvels 6x30
Deuvels 8x30
Deuvels 8x40
Deuvels 10x40
Deuvels 10x60
Deuvels 12x60
Kunststof deuvels

Andere soorten houtverbinders

Ben je toch op zoek naar een andere soort houtverbinder? Naast deuvels kun je er ook voor kiezen om lamello verbinders, domino houtverbinders of knapp verbindingen te gebruiken.