kia belastingvoordeel gereedschap

KIA: Investeren in gereedschap met belastingvoordeel

2022 - Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij elektrisch gereedschap, machines en apparatuur.
Ben jij toe aan vervangende machines en elektrisch gereedschap? Maak dan dit kalenderjaar ook gebruik van de KIA regeling en behaal een interessant belastingvoordeel.

In dit artikel leggen wij kort uit hoe dit werkt en laten je met behulp van een berekening zien welk belastingvoordeel jij als ondernemer kunt behalen.

Wat is KIA? | Hoe werkt het? | Rekenvoorbeeld | Handige links
 

KIA regeling voor zelfstandige professionals in de bouw

De KIA is een belastingregeling die ervoor zorgt dat investeringen aftrekbaar zijn van de winst. De belastingregeling is speciaal gericht op zelfstandige professionals in de bouw. Zo kun je bij Werkplaatstechniek de voor jou geschikte investeringen doen. Het doel van de KIA is investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren.
Om recht te hebben op de KIA, moet je als bouwbedrijf wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden zijn als volgt:

  • Investeringen met een waarde hoger dan € 450 (excl. Btw) komen alleen in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
  • De totale investeringen moeten in het kalenderjaar van 2022 tussen de € 2.401 en de € 332.994 liggen.
→ De hoogte van de belastingaftrek is afhankelijk van de hoogte van de totale waarde van alle investeringen. Bereken het zelf via Berekenhet.nl

 


Hoe werkt de Kleinschaligheidsaftrek voor investeringen?

Er zijn ook een aantal spelregels voor de KIA opgesteld. Naast de minimale (€ 2401) en maximale (€ 332.994) investeringswaarde over het boekjaar en een minimale aanschafwaarde van € 450 per investering, zijn de soort investeringen ook van belang. Zo wordt aftrek van de winst alleen geaccepteerd als er wordt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen.

Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je gebruikt in jouw bouwbedrijf, zoals:
  • elektrisch gereedschap
  • machines
  • apparatuur
Ook kantoorartikelen en kantoormeubilair (bureau, bureaustoelen) vallen onder de bedrijfsmiddelen.

Rekenvoorbeeld

Met behulp van een rekenvoorbeeld laten we zien hoe de KIA toegepast wordt.
Stel, in 2022 heb je een investering van € 3.000 gedaan in bijvoorbeeld een nieuwe elektrische zaag. Een maand later schaf je een nieuwe computer geschikt voor de bedrijfsadministratie aan van € 950. Jouw totale investering in het kalenderjaar 2022 is dan € 3.950. Je komt dan in aanmerking voor de KIA volgens de Belastingdienst. Om de aftrek uit te rekenen, vermenigvuldig je jouw totale investering met 28%.
In dit geval wordt dit:
€ 3.950 x 0,28 = € 1.106.
Dit betekent dat u aan het einde van het jaar 2022 de € 1.106 mag aftrekken van jouw totale winst. Afhankelijk van de belastingschijf waarin jouw onderneming valt, levert deze aftrek jou fiscaal voordeel op.Handige links
Bereken het zelf via Berekenhet.nl.
Voor meer informatie over KIA ga naar de website van de Belastingdienst.nl.
Tip: Informeer over de mogelijkheden bij je boekhouder.
 
Populaire producten